Close

9. maj 2011

FAVN – En kulturperle

Navnet FAVN har rødderne sikkert plantet i den danske musikverden og endnu er de gemt væk i musikkens jungle, men det jo ikke som om denne musikalske blomst er helt uopdaget. For at bevare analogien, så må FAVN være den store myte der har kredset om den danske rock, som bare venter på at blive bekræftet.

Jeg vil ikke introducere FAVN som et nyt navn og den nye stjerne under rockens himmel, til det er de to herrer alt for erfaren. Siden 1980erne har Don Falch og Paw Koch leget med musikken og det hver især i forskellige bands, før de fandt hinanden for 17 år siden.

FAVN duo

Fra TIES til FAVN

I 2000 blev TIES det første større fælles projekt mellem Don Falch og Paw Koch, som var engelsksproget rock bestående af et solidt kvartet af musikere. Blot tre år senere blev navnet TIES ændret til FAVN og sproget var nu dansk. Man gik fra kvartet til trio og fra 2007 også helt ned til at give koncerter som duo.

Musikken og “Under en stjerne”

Hos FAVN er det lyrikken der fylder mest, mens melodierne holdes minimalistiske. Skulle jeg beskrive Don og Paw’s musik med et ord, ville det umiddelbart være ‘ydmyghed’. Deres album “Under en stjerne” er præget af dyb indsigt og modent forhold til emner som kærlighed, følelser og livet, mens det samtidig er dansk rock helt ned til sin DNA. Det er måske mest nostalgikeren der vil falde for denne produktion, der leder tankerne tilbage til den danske rocks guldalder i 1960erne-1970erne. Her havde navne som Savage Rose og Poul Dissing deres storhedstid. Selv skriver duo’en på deres hjemmeside, at man selv forventer, at deres musik kræver mere end én lytning. Her er vi tilbage til nøgleordet ‘ydmyghed’. Der er dog ingen grund til at skjule sig.

“Under en stjerne” er en kavalkade af følelsesladede sange. Mens “Min hånd holder fast i din” er en decideret ørehænger, der allerede efter få sekunder er nemt at synge med på, så byder “Sikkerhed om bord” allerede på mere hårdslående rock uden at gå på kompromis med indholdet. Albummet byder dog på mere end blot det. “Tordenskrald og frydeskrig” er et af de rolige numre, som dog presser hårdt på emotionerne hvilket bandets sanger Don Falch er rigtig dygtig til at frembringe med hans blide stemme. Hele vejen igennem har albummet en rød tråd, der er bundet op i melodierne og emnerne.

Under en stjerne by FAVN

Tordenskrald og frydeskrig by FAVN

Sikkerhed om bord by FAVN

Min hånd holder fast i din by FAVN

Lytteren vil med denne udgivelse få en produktion, der er skrevet og komponeret med kærlighed for detaljerne. Med hver gennemlytning faldt jeg over noget nyt. Enten fordi en sang har fået til at reflektere over livet, eller der var et musikalsk lag, som jeg ikke har lagt mærke til tidligere.

Mere end musik

Paw og Don er ægte musikelskere og det er ikke trangen til berømmelse der er drivkraften. Det handler om budskabet. Kontakten til de nuværende lyttere og kommende lyttere sker også igennem ærlighed og oprigtighed.

Graver man lidt dybere, vil man opdage en helt anden side. Og uden at være religiøs, så er det nemlig næstekærligheden. FAVN har blandt andet offentliggjort deres album via PledgeMusic, hvor 10% af indtægterne går til Pakistanske katastrofeofre.

Her får du FAVN

Er du endnu ikke helt sikker på hvad der venter dig, så kan du få en gratis EP på FAVN’s hjemmeside. Ellers er det muligt at få “Under en stjerne” via iTunes, TDC Play, DiGiDi eller PledgeMusic.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *